Decemberöverenskommelsen

decemberöverenskommelsen

Decemberöverenskommelsen varade i knappt 1 år – 27 dec 2014 – 8 oktober 2015. Den skulle egentligen varat fram till år 2022.

Titta gärna på “Uppgörelsen” – en dokumentär från SVT. (Tyvärr finns denna inte tillgänglig längre på svtplay)

SENASTE NYTT 8 oktober 2015:
Decemberöverenskommelsen (DÖ) har upphävts. Tidigare har socialdemokraterna kunnat regera pga DÖ. Nu är det politiska läget oklart. Vad händer? Blir det nyval? Bildas det nya samarbeten? Hur kommer våra politiska partier att agera nu?

Den 27 december 2014 gjordes en överenskommelse – den s.k. decemberöverenskommelsen – mellan följande partier.

  • Miljöpartiet
  • Socialdemokraterna
  • Moderaterna
  • Folkpartiet
  • Centerpartiet
  • Kristdemokraterna

Det blev inget nyval 2014 efter att regeringen kommit överens med allianspartierna om nya regler kring minoritetsregeringar och budgetomröstningar.


Decemberöverenskommelsen i korthet:

1. Den statsministerkandidat som samlar stöd från den partikonstellation som är större än alla andra tänkbara regeringskonstellationer ska släppas fram.
2. En minoritetsregering ska kunna få igenom sin budget
3. Utbrytningar av budgeten är inte möjliga
4. Tre politiska områden pekas ut för samarbete och samtal.Pensionsfrågan, försvarsfrågan och energifrågan.

Denna överenskommelse tillämpas för första gången i samband med att regeringen i april 2015 lägger fram vårpropositionen. Överenskommelsen gäller till och med valdagen 2022.

pp08

Stefan Löfven följd av Åsa Romson och Gustav Fridolin.

 

pp07

Från vänster: Annie Lööf (C), Anna Kinberg Batra (M), Göran Hägglund (KD), Jan Björklund (FP)

pp05

Alla 6 partierna innan presskonferensen kör igång 10.30 – 2014-12-27

Det blir intressant att se vad Decemberöverenskommelsen kommer att leda till. Det är en ny situation i svensk politik. Två partier står utanför överenskommelsen – Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Vad kommer det att innebära?

En annan fråga är: Hur kommer sex politiska partier med ganska olika uppfattningar kunna enas och komma överens? Hur ska de olika partierna kunna profilera sig själv och sitt eget partis politik när de sitter fast i en gemensam överenskommelse? Ja, det återstår att se…

Kommentar 8 oktober 2015: Decemberöverenskommelsen har nu upphävts. KD var de som tog beslutet att lämna och därmed var uppgörelsen inte längre giltig för övriga partier. Ny situation har uppstått. Vad som händer nu är oklart. Det finns en vilja att skapa stabilitet i landet – men å andra sidan har respektive parti frågor de vill driva. Det kan bli samarbeten eller nyval. Vi får väl se…