Miljöpartiet de gröna (MP)

Miljöpartiet de gröna har ett tydligt fokus på miljöfrågor. Man konstaterar att det finns ekologiska förhållanden som vi människor inte kan bortse från eller förhandla bort. Jordens naturresurser är ändliga, allt hänger ihop och människan är en sårbar del av ett känsligt ekologiskt system där varje art har ett egenvärde. All miljöförstöring slår förr eller senare tillbaka mot oss i form av minskat välstånd och försämrade livsförutsättningar.

Ekonomin måste underställas ekologiska, demokratiska, sociala och kulturella mål. Vi får inte överlåta beslut om vår framtid till vare sig politiska och byråkratiska eliter eller självgående ekonomiska krafter, vars enda syfte är att förränta pengar.

Fram till valet 2006 var miljöpartiet tillsammans med vänsterpartiet ett parti som stött politiska beslut som socialdemokraterna lagt fram. Efter valet 2006 är miljöpartiet ett oppositionsparti.

I valet 2010 gjorde Miljöpartiet ett mycket bra val och ökade med 2% och var då Sveriges 3:e största parti med 7,2% av rösterna.

I valet 2014 fick miljöpartiet strax under 7% av rösterna. Eftersom Alliansen förlorade sin majoritet fick socialdemokraterna (största partiet) i uppdrag att bilda regering vilket de gjorde tillsammans med miljöpartiet. Miljöpartiet är ett regeringsparti idag.

I valet 2018 fick miljöpartiet enbart 4,4% av rösterna. Miljöpartiet är även denna mandatperiod en del av regeringen som leds av socialdemokraterna.

Språkrör:
I motsats till alla andra partiledare har miljöpartiet valt att ha två språkrör (medan alla andra partier har en partiledare). Språkröret Per Bolund som tillträdde 4 maj 2019. Språkröret Marta Stenevi tillträdde 31 januari 2021 

Språkrör:
Marta Stenevi (from 2021) och Per Bolund (from 2019)
Utbildning: Marta: har studerat litteraturvetenskap, film, förlagskunskap och företagsekonomi – Per: filosofie magisterexamen i biologi
Född: Marta:  1976  i Lund – Per: 1971 i Hässelby
Bor:  Marta: Malmö  – Per: Stockholm
Familj: Marta:  Sambo, har 3 barn – Per: Sambo, har 3 barn
Riksdagsledamot: Marta: -, Per:  I riksdagen sedan 2006
Språkrör sedan: 2021/2019
E-post: info@mp.se
Hemsida:www.mp.se
Vi tänker globalt, handlar lokalt och vill att de ekologiska fotavtryck vi lämnar efter oss inte ska vara skövling, utarmning och fattigdom. Vi är övertygade om att det går att bygga ett ekologiskt och socialt hållbart samhälle som är till för människor som vill leva, älska, växa och våga.

Rösta på miljöpartiet om du:

– ser miljön och de ekologiska faktorerna som absolut viktigast
– är emot kärnkraft
– vill ha en inriktning mot att vi går ur EU

————————————————

ARKIV – Tidigare partiledare:

I motsats till alla andra partiledare har miljöpartiet valt att ha två språkrör (medan alla andra partier har en partiledare). Språkröret Åsa Romson lämnade 2016 och nytt språkrör blev då Isabella Lövin. Gustav Fridolin blev kvar som manligt språkrör. I okt 2018 meddelade Gustav Fridolin att han inte vill fortsätta. Vem som tar över efter Fridolin återstår att se.

sprakror_MP

Språkrör:
Isabella Lövin (from 2016-2020) och Gustav Fridolin (2011-2019)
Utbildning: Isabella: Radioproducent, film, statsvetenskap mm – Gustav: Fil kand + folkhögskolelärare
Född: Isabella:  1963  i Helsingborg – Gustav: 1983 i Vittsjö
Bor:  Isabella: Nacka  – Gustav: Stockholm
Familj: Isabella:  Gift, 2 barn – Gustav: Gift med Jennie
Riksdagsledamot: Isabella: 2009-, Gustav: 2002-
Språkrör sedan: 2016/2011
E-post: isabella.lovin@riksdagen.se
gustav.fridolin@riksdagen.se 
Hemsida:www.mp.se

————————————————

2011-2016:

Språkrör:
Åsa Romson och Gustav Fridolin
Utbildning: Åsa: Fil kand + Jurist – Gustav: Fil kand + folkhögskolelärare
Född: Åsa:  1972  i Salem – Gustav: 1983 i Vittsjö
Bor:  Åsa: Stockholm  – Gustav: Stockholm
Familj: Åsa:  –  Gustav: Gift med Jennie
Riksdagsledamot: Åsa: 2010-, Gustav: 2002-
Språkrör sedan: 2011
E-post: asa.romson@riksdagen.se
gustav.fridolin@riksdagen.se 
Hemsida:www.mp.se