Vänsterpartiet (V)

Vänsterpartiet hette tidigare Vänsterpartiet Kommunisterna (vpk). Idag ser partiet full sysselsättning som viktigare än att bekämpa inflationen. Man vill skapa 200.000 jobb i offentlig sektor och också lagstadga om rätten till heltidsarbete. Gemensamt ägande är en central fråga för vänsterpartiet. Partiet är emot EU och EMU.

Sedan valet 2006 var Vänsterpartiet tillsammans med Miljöpartiet ett parti som stödde politiska beslut som socialdemokraterna lade fram.

I valet 2006 blev Vänsterpartiet ett oppositionsparti. De ställde upp i valet 2010 tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet – och då kallades de för “de röd-gröna”.

I valet 2014 fick Vänsterpartiet knappt 6% av rösterna. Stefan Löfven (S) som denna gång bildade regering valde att enbart tillfråga miljöpartiet. Vänsterpartiet hamnade därför utanför regeringen denna gång. Detta är ett trendbrott. Vi har ju tidigare här i Sverige sett att Vänsterpartiet har funnits med som stödparti i socialdemokratiska regeringar.

I valet 2018 gjorde Vänsterpartiet ett bra val och fick 8,0% av rösterna. Men även denna gång hamnade Vänsterpartiet utanför regeringsbildningen. Vänsterpartiet är idag ett oppositionsparti.

Partiledare:
Nooshi Dadgostar

Utbildning: Jurist, Stockholms Universitet
Född: 1985
Bor: Stockholm
Familj: Sambo och barn
Riksdagsledamot: 2014 –
Partiordförande sedan 2020
E-post: nooshi.dadgostar@riksdagen.se
Hemsidawww.vansterpartiet.se
“Beslut som fattas i bolagsstyrelser är ofta betydligt viktigare för människors konkreta livsvillkor än beslut som fattas av folkvalda församlingar. Det är inte rimligt. Kapitalets makt måste brytas för att demokratin skall kunna fördjupas och breddas. De rättigheter som springer ur ägandet måste begränsas och ägandet i sig övergå till gemensamma former.”

Rösta på vänsterpartiet om du:

– vill ge ett stödparti till socialdemokraterna ditt stöd
– tror på en stor offentlig sektor och vill ha kvar nuvarande (eller höjda) skatter
– tror på ett gemensamt ägande och är emot EU och EMUARKIV TIDIGARE PARTILEDARE:

Tidigare partiledare:
Jonas Sjöstedt

Utbildning: Metallindustriarbetare
Född: 1964
Bor: Stockholm
Familj: gift
Riksdagsledamot: 2010 –
Partiordförande: 2012-2020
E-post: jose.gutierrez@riksdagen.se  (Jonas pressekreterare)
Hemsidawww.vansterpartiet.se

Tidigare partiledare:
Lars Ohly
Utbildning: Gymnasieutbildning
Född: 1957
Bor: Söder i Stockholm
Familj: Två barn
Riksdagsledamot: 1998 – 2014
Partiordförande: 2004 – 2012