Centerpartiet (C)

Centerpartiet var från början ett bonde- och ett landsbygdsparti. Idag är partiets yttersta mål att var och en ska kunna växa som människa och ha möjlighet att förverkliga sina drömmar. Ansvar för varandra och för naturen ska vara vägledande när samhället formas. Kravet på likvärdiga livsvillkor i hela landet är en annan punkt som finns med på partiets agenda. Såhär skriver man:

  • Vi tror på människors egen förmåga att bestämma över sitt liv
  • Vi vill ha ett jämställt samhälle som ger dig samma möjligheter oavsett kön
  • Vi vill att hela Sverige ska leva

I valet 2006 samarbetade centerpartiet med folkpartiet, moderaterna och kristdemokraterna i “Allians för Sverige” och tog därefter över regeringsmakten i Sverige. I valet 2010 fick Alliansen fortsatt förtroende.

I valet 2014 fick centerpartiet ca 6% av rösterna. Alliansen förlorade då makten och avgick. Centerpartiet blev då ett oppositionsparti.

I valet 2018 fick centerpartiet 8,6% av rösterna. Efter ett oklart politiskt läge gjordes en januariöverenskommelse där centerpartiet stöder en socialdemokratisk regering.

Partiledare (fd Näringslivsminister)
Annie Lööf

Utbildning: Jur kand
Född: 1983
Bor: Värnamo
Familj: Gift med Carl-Johan, ett barn.
Partiordförande sedan 2011
E-post: 
annie.loof@riksdagen.se
Hemsidawww.centerpartiet.se

“Ett hållbart samhälle där människor får växa måste bygga på att var och en tar ansvar både för sig själv och för andra, på att företagsamhet uppmuntras och byggt enligt federalismens principer. Sverige behöver en modern, varm borgerlig regering med Centerpartiet som drivande grön kraft.”

Rösta på centerpartiet om du vill ha:

– ett samhälle som bygger på att ge möjlighet för varje människa att växa
– ett decentraliserat samhäller präglat av frihet och jämlikhet
– en borglig regering med ett fokus på att också ta hand om vår natur