Liberalerna (LIB)

Liberalerna hette tidigare Folkpartiet (namnbyte 22 nov 2015). Detta är Sveriges liberala parti vilket namnbytet tydligt markerar. Partiets åsikter hålls samman av en helhetssyn – liberalismen. Respekten för den enskilda människan är liberalismens utgångspunkt.

Målet för liberalernas politiska förslag är att var och en av oss ska ha frihet och möjlighet att förverkliga våra drömmar om ett gott liv. Partiet tror på människors förnuft och samvete. Politiken ska riva hinder och skapa förutsättningar – inte bestämma hur vi ska leva våra liv. Det personliga ansvaret kan aldrig ersättas av politiska beslut.

I valet 2006 samarbetade dåvarande folkpartiet med centern, moderaterna och kristdemokraterna i “Allians för Sverige” och tog därefter över regeringsmakten i Sverige. Alliansen fick förnyat förtroende i valet 2010.

I valet 2014 fick dåvarande folkpartiet ca 5% av rösterna. Alliansen förlorade då makten och avgick. Liberalerna blev då ett oppositionsparti.

I valet 2018 fick liberalerna 5,5% av rösterna. Efter ett oklart politiskt läge gjordes i januari 2019 den så kallade “januariöverenskommelsen” som innebär att liberalerna idag stöder en socialdemokratisk regering.

Jan Björklund förväntas avgå som partiledare till sommaren 2019 efter ca 12 år i denna roll.

Partiledare & f.d. Utbildningsminister
Jan Björklund

Utbildning: Officersexamen
Född: 1962
Bor: Bromma, Stockholm
Familj: Anette och två söner
Partiordförande sedan 2007-2019
E-post: 
jan.bjorklund@liberalerna.se
Hemsidawww.liberalerna.se

“Vi har en vision om hur politiken kan skapa förutsättningar i stället för hinder. Hur politiken kan bidra till, i stället för att snäva in, enskilda människors makt över sina liv”


Rösta på Liberalerna om du:

– vill ha fler lärlingsjobb för unga och fler förbättringar för småföretagen.
– vill ha en skola med fokus på kunskap, arbetsro och kunniga lärare. Vill införa tidigare betyg.
– vill ha en borglig regering med liberala förtecken

—————————–

Tidigare logotype:

 (Fram till 22 november 2015)

——————————